Saluut


In elk jaaroverzicht, waarmee we in deze dagen worden overspoeld, staat een lijstje van ‘hen die ons dit jaar ontvielen’. Dode artiesten, sporthelden, acteurs, politici en criminelen staan gebroederlijk onder of naast elkaar. Het zijn de namen en de foto's van mensen wiens dood het nieuws op hun sterfdag domineerde, soms de dagen erna ook nog. En nu komen ze weer langs. Ik zie de lijst, keurig onderverdeeld per maand. Maar ik kan alleen maar denken aan hen die eenzaam zijn gestorven.

Elk jaar gaan er mensen dood zonder dat iemand daar om rouwt. Mensen die niemand achterlaten, die niemand mist. Op wiens uitvaart soms niemand aanwezig is, behalve de dichter van dienst. Die zorgt er namens stichting de eenzame uitvaart, met een speciaal geschreven gedicht voor dat ze toch nog een saluut krijgen. Ontroerend, maar niet minder eenzaam. Hun graf zal nooit worden bezocht. Niemand die nog aan ze denkt. Ik zou hun namen wel eens in een jaaroverzicht willen zien staan.