Vakantiebaard

 

Ik had nog vakantie. Weliswaar nog maar een dag, maar toch. De hele dag zou ik alleen zijn en kon ik doen wat ik wilde, wat volgens mijn planning vooral niets zou zijn. Er was echter een handeling die ik moest verrichten; scheren. Vakantie betekent dat ik mijn baard laat staan. Waarom weet ik niet, het zal wel met luiheid en een dwaas gevoel voor vrijheid te maken hebben. En met het feit dat ik het fijn vind om hem te laten staan. Na iets meer dan twee weken waren mijn wangen en kin bedekt met een puike baard die me, ondanks de paar (ahum) grijze haren, prima stond zo vond ik in ieder geval zelf.

Ik zou kunnen wachten tot de volgende morgen om me er pas op het allerlaatste moment, tussen het gaan van de wekker en het roepen van de plicht, weer van te ontdoen. Dat zou evenwel betekenen dat ik bijzonder vroeg zou moeten opstaan, het karwei zou me minstens een half uur kosten en dat is voor een allesbehalve matineus iemand als ik ondenkbaar. En al helemaal omdat de kans dat ik me, met mijn nog half gesloten en nog niet scherp gestelde ogen, in mijn eigen vlees zou snijden dan veel te groot was.

Aldus besloot ik om op de laatste dag reeds het mes ter hand te nemen, waardoor ik de vakantie feitelijk al afsloot.

En terwijl de onderste helft van mijn gezicht langzaam maar zeker weer zichtbaar werd, dacht ik aan Martin Bril, die ooit een column voor de Volkskrant over de vakantiebaard schreef: 'De essentie van de baard is dat je er niets aan hoeft te doen. Hij groeit gewoon, en klaar is Kees. In die zin past hij goed bij de vakantie: laat maar waaien, de boel de boel laten. Alles nalaten wat het dagelijks leven tot zo’n verschrikking maakt, dat is de illusie van vakantie...Op vakantie een baard laten staan, met andere woorden, is willen ontsnappen, een ander willen zijn. Maar dat is helaas allemaal onmogelijk.' 

Reacties

Frank Huizinga op 21-08-2012 22:11

Herkenbaar Jeroen! 

José op 22-08-2012 09:20

Heel goed geschreven. Ik denk ook nog regelmatig aan Martin Bril. Zijn columns zijn mijn inspiratie om te (blijven) schrijven!