De nieuwe mens

 

Op 21 december van dit jaar staat de Mayakalender op 13.0.0.0.0. (13 b’ak’tun, 0 k’atun, 0 tun, 0 winal, 0 kin). Dat is dezelfde datum als waarop, volgens hun telling, de aarde is ontstaan. En waarop hij vergaat. Het is ook de dag waarop mijn laatste blog voor vrouw.nl verschijnt. 
De Maya’s beschouwden de periode waarin wij leven als het Kosmische Omslagpunt. Wat zoveel betekent als dat wij aan het einde van een cyclus leven. In de tijdrekening van de Maya's eindigt een cyclus van 26.000 jaar in en dat is dit jaar. Wat mijn blog betreft eindigt een cyclus van zo'n tweeënhalf jaar. Jammer, maar het gaat me te ver om het te betitelen 
als het einde van de wereld. Wat dat betreft verschil ik niet veel van de Maya's. Want in hun beleving begint er na 21 december gewoon weer een nieuwe cyclus van De Nieuwe Mens. En voor mij biedt het ruimte om ook iets nieuws te gaan doen. Mocht er dus ergens op een redactie, net als bij Vrouw, besloten zijn om het volgend jaar anders te gaan doen; mijn kalender begint ook weer opnieuw.