Hippocampus

 

Blog voor Vrouw.nl van vrijdag 7 december 2012

 

Ik vergeet veel. Niet alleen mijn sleutels, welke dag het is of geniale gedachten, maar ook alles wat daar tussen zit. Zelfs mijn eerste herinnering kan ik mij niet meer herinneren. Nu is dat laatste niet zo gek, omdat ik me niet kan voorstellen dat er iemand rondloopt die zich zijn allereerste herinnering nog voor de geest kan halen. Die vergeet je, en hij wordt vervangen door een andere. En juist omdat je de herinnering daarvoor vergeten bent, lijkt het je eerste en koester je deze net zo lang totdat je ook die weer vergeet.

Van alles wat ik ooit gezien, gehoord, geleerd of meegemaakt heb, ben ik meer vergeten dan ik kan reproduceren. En zelfs als ik het nog weet, dan beslaat de herinnering maar een gedeelte. Zo kan ik me van een bepaald gesprek uit mijn tienerjaren niets anders herinneren dan dat degene die ik tegenover me had (geen idee meer wie dat was) geen riem droeg. Niet bepaald het meest zinvolle om te onthouden. En zo zijn er vast en zeker nog veel meer dingen die ik liever had onthouden in plaats van de zinloze herinneringen waar mijn hoofd vol mee zit. 

Cato herinnerde zich laatst iets dat ikzelf al niet meer wist. Ze zag een deken waar we haar als baby vaak in wikkelden en zei opeens dat ik, toen zij nog een baby was, voor haar zong. En ze wist het liedje ook nog. Ik moest zelf in mijn digitale geheugen het filmpje opzoeken dat we toen ze pas een paar maanden oud was maakten om het momento weer terug te krijgen. En nu weten we het allebei weer, we herhalen het sindsdien elke avond voordat ze gaat slapen en het is het mooiste moment van de dag. Ik houd haar vast alsof ze weer een baby is, zij doet haar oogjes dicht, ik druk mijn wang tegen de hare en ik zing het liedje voor haar.

Ik wil het altijd voor haar blijven zingen en zelfs als ze te groot is om als een baby in mijn armen te liggen, dan nog zal ik het proberen. Ik wil het nooit vergeten en ik hoop dat zij het ook nooit vergeet. Ik wil dat het vanaf nu en voor altijd en eeuwig, ons liedje blijft.

I don't need no money
Fortune, or fame
I've got all the riches, baby
One man can claim