Wak

 

Hij was minder hip dan ik dacht dat hij dacht. Ik zag hem het cafe binnenkomen met zijn zijn vriendin. Ze gingen zitten aan een tafeltje en ik kon mijn ogen niet van hem afhouden. Gelukkig was hij vriendin I. ook opgevallen en samen kwamen we tot de conclusie dat we hem minder hip vonden dan dat wij dachten dat hij zelf dacht. De jongen droeg kekke schoenen; glimmende sneakers waar je mee voor de dag kunt komen. Zijn vriendin had zwarte laarsjes aan, beslagen met metalen puntjes, alsof ze de riem van een punker om haar voeten had gewikkeld. Haar schoeisel paste niet bij haar, of juist wel. Waar ze stoer en onafhankelijk moesten lijken, waren haar schoenen net te goedkoop om het echt te zijn. Het was zo’n meisje waarvan het me niet zou verbazen als ze Breezers zou drinken. Hij dronk bier en zat uiterst zelfverzekerd tegen haar aan te praten en zij knikte gewillig, zoals hij dat graag zag. De bovenste drie knopen van zijn overhemd had hij open gelaten, om ons een blik op zijn kale danwel vers geschoren borstkas te tonen. Op zijn hoofd had hij wel haar en dat zat keurig in model, zo leek het. Ik zag hem voor me in zijn badkamer, waar hij geforceerd nonchalant met zijn wijs- en middelvinger een flinke toef gel uit de pot schraapte en dat met een soepele beweging door zijn pasgewassen haren smeerde. Nog twee snelle bewegingen en het zag er fantastisch uit, waarna hij zichzelf zijn biceps nog even in de spiegel liet zien en er een bescheiden kusje op gaf. Hij was klaar voor de avond en een paar uur later zat hij in hetzelfde café als ik en vond ik zonder dat ik er iets aan kon doen iets van hem. Maar toen hij zijn hoofd omdraaide om te zien of iedereen hem wel zag, werd mijn blik als door het oog van een orkaan naar de pluk op zijn achterhoofd gezogen. De pluk stak kaarsrecht omhoog, het was het wak in de perfecte bevroren sloot van zijn uiterlijk en ontdeed hem in één klap van het imago dat ik hem toedichtte. Ik keek nog eventjes naar zijn pluk en draaide me toen weer op om met I. te proosten op onze eigen volmaaktheid.