Eerste hulp


´Nou, we beginnen met de bloemkool.´ In haar eigen keuken staat een meisje dat zoveel mascara op heeft dat het lijkt alsof ze maar zeven wimpers per oog heeft, op het punt om haar probleemgerecht te bereiden voor chef Andy McDonald. Het is een gerecht dat ze van haar moeder heeft gekregen, maar het lukt haar nooit om het echt lekker te bereiden. Andy heeft voor elke hobbel op de kokkerelweg een oplossing en voor de zender 24Kitchen komt hij graag bij de mensen thuis. Deze aflevering is hij bij Saskia en haar vriend, die het leuk vindt dat zij het gerecht van haar moeder maakt, maar vindt wel dat er inmiddels nieuwe technieken in het koken zijn die je ook moet toepassen.

´Ik vind het erg leuk dat sommige recepten van generatie op generatie worden doorgegeven, dus ik hou dit recept graag in ere. Helaas is het resultaat een natte, smaakloze schotel,´ omschrijft Saskia haar probleem, waarna ze Andy mag laten zien hoe ze het de schotel normaliter maakt. In de kleine, wit/groene keuken staat ze met de ingrediënten klaar om te beginnen. Ze zegt dat ze begint met de bloemkool en pakt een stronk witlof, die ze kapot snijdt omdat dit te bitter is. ´Witlof bedoel je zeker,´ zegt Andy met zijn Engelse tongval, waarna beiden in een onverklaarbare lachstuip schieten. Als de gemoederen zijn bedaard maakt Saskia haar gerecht af, een witlofschotel van volledig kapot gekookte witlofbladeren waarover ze stukjes ham en plakjes kaas heeft gelegd. Het resultaat is, zoals verwacht, een smakeloze hap, zo nat dat het lijkt alsof ze de ovenschotel onder de lopende kraan heeft laten afkoelen. Wanneer Andy McDonald vervolgens zijn variant maakt, raakt Saskia er ook van overtuigd dat je met nieuwe technieken een geërfd recept kunt verbeteren. Hoe de schotel van haar moeder smaakt vertelde het item helaas niet.