Haarclip

 

De röntgenfoto deed me denken aan de kots van Joop Klepzeiker. In de plas maaginhoud zag je herkenbare spullen, nog helemaal intact, zoals een conservenblik of de onvermijdelijke visgraat. Tussen het geraamte van mijn dochter, net onder haar ribbenkast, zag ik de haarclip overduidelijk zitten. Beter nog dan de botten, hij was helder en scherp, alsof het röntgenapparaat zich erop had scherpgesteld.

Het clipje was gelukkig al voorbij de maag, zei de arts. Hij legde uit dat dit een kritiek punt is en vertelde ook dat de clip met een geschatte lengte van vijf centimeter klein genoeg was om er op de natuurlijke manier uit te komen. Na een korte worsteling lukt het om hem even haar buik te laten voelen, om te ontdekken of er niet onverhoopt schade aan een darm was. 'Nou, dat was leuk,' zei mijn dochter toen we weer naar de auto liepen.

Nu controleren we al vier dagen haar ontlasting, die ik voor het gemak maar verrassingspoep heb genoemd. Haar luier is de ton waarin we grabbelen, maar tot nu toe hebben we alleen nog maar fopcadeaus uitgepakt.