Vermoedelijke tomatensap

 

Ik zag zojuist een commercial met Robin van Persie in de hoofdrol. Ik kijk en luister nu naar Anouk, die in de Privéflits van de Telegraaf in haar commentaar meer onwetendheid toont dan dat ze het onderwerp duidt. 'Het is een tomatensapje geloof ik. Ergens in Japan, China een Aziatisch land, inderdaad.'  Iets verderop in het item over schnabbelende voetballers spreekt ze de voornaam van Messi uit als die van de zanger Richie. 

Ik ben verslaafd. De Privéflits is fenomenale internettelevisie die de parodie ver voorbij lijkt. Het concept is even simpel als briljant. Je neemt iemand die presentator speelt, plukt een willekeurig item uit de roddelrubriek en laat nog iemand aanschuiven die deskundige speelt. Sinds ik het heb ontdekt weet ik ineens alles over Sabia, Rafael, Sylvie en diverse beroemdheden van wie ik tot voor kort het bestaan niet kende. Hoewel, dat ik alles weet gaat wat ver. Ik weet vooral dat er beroemde mensen zijn van wie ik tot voor kort het bestaan niet kende en dat de mensen van de redactie evanals de deskundigen van toeten noch blazen weten. Niet alleen de naam van Messi wordt verkeerd uitgesproken, met regelmaat geven de dames en sporadische heren blijk van hun onwetendheid betreffende het leidend onderwerp. Net zoals ze vaak geen idee hebben wat er nu precies met diegene aan de hand is. Soms zegt iemand dat Wilma Nanninga de BN'er onlangs nog heeft gebeld om iets bevestigd of ontkracht te krijgen, maar vaker blijf ik achter met een groot vraagteken.
‘En wie is die mysterieuze dame Anouk?’
‘Tsja, dat weet ik op dit moment ook niet. Het zou een nieuwe liefde kunnen zijn, maar voor hetzelfde geld is het zijn zus. We zullen het moeten afwachten.’
‘Laten we dat dan maar doen.’
‘Dat lijkt me het beste, inderdaad.’
‘Bedankt Anouk.’

Ik moet kijken, sommige uitzendingen wel vijf keer. En het is het vooral daarom, om de wanhoop van de deskundigen die van een willekeurige voxpop diepgravende onderzoeksjournalistiek maken. En dan denk ik aan de eindredacteur die nooit in beeld komt maar die er wel is. Er is iemand eindverantwoordelijk voor de Privéflits. En dat die dan na afloop, al high fivend, zegt: 'Goeie uitzending, jongens. Top!'