Wifi

 

Het campingrestaurant ademde alles behalve sfeer. Er was TL-verlichting en muziek die alleen in de keuken te horen was – al was dat gezien de cd-collectie eerder een voor- dan een nadeel. Buiten het diner om werd er niet bediend, maar moest je de drankjes zelf bij de bar bestellen en toen ik er op een avond zat, ging het licht ineens uit en vertrok de barman zonder een woord. De reden dat ik er zat, was precies de reden waarom er toch elke dag veel mensen zaten. 
De eerste week van onze vakantie viel buiten de schoolvakanties, waardoor er slecht een paar gezinnen met jonge kinderen maar toch vooral veel oudere stellen waren. Zij bevolkten voor een groot deel van de avonden de tafeltjes in het restaurant. Ze zaten daar, een enkeling met een kop koffie of een glas wijn maar allemaal met een iPad waarop ze de volgende bestemming opzochten, de weersverwachting bekeken, mailden met het thuisfront of Skypten met de kleinkinderen. Het was de enige plek waar je goede ontvangst van de wifi had, en werkte daarom als een vliegenstrip waarop de campinggasten werden gevangen, gelokt door de verbinding met de buitenwereld. 
Die avond zat ik er ook vanwege de wifi, die te zwak bleek te zijn om te kunnen doen wat ik wilde: een bestand versturen naar de iPad van de campingvriend die naast me zat. We hadden net de glazen opnieuw laten vullen toen de barman naar bed ging en we werden achtergelaten in de donkere ruimte. Na het legen van de glazen liepen we door de nacht terug naar onze huisjes. We keken naar boven, naar een intens heldere sterrenhemel. Recht boven ons stond de Grote Beer, zeven sterren die door de natuur met elkaar zijn verbonden, en ik bedacht me dat de wereld zonder wifi veel mooier is.  Reacties

Mark op 17-07-2013 23:20

toch was de NRC op het strand lezen wel fijn ;-)