Zwanen


Ganzen vliegen in een V-formatie, behalve bij Nils Holgerson, en ik dacht altijd dat dit was om elkaar uit de wind te houden, zoals wielrenners soms in een waaier over het asfalt koersen. Net als tijdens een wielerwedstrijd vliegt er steeds een andere gans op kop. Mijn idee is altijd geweest dat dit was omdat de kopgans natuurlijk ook een keer moe wordt en dat ze van positie wisselen om er zo de vaart in te houden. Vandaag hoorde ik dat dit maar gedeeltelijk waar is en dat ze het vooral doen omdat elke gans een deel van de route kent en op dat stuk de rest van de groep de juiste richting op leidt. Je zou dit als een management- of leiderschapsmetafoor kunnen gebruiken, over hoe je mensen op hun kwaliteiten moet inzetten. Ofzo.
Maar ik vind het gewoon een mooi verhaal, zelfs al lijkt het niet waar te zijn omdat er niets over op Wikipedia staat en ook de vogelbescherming zwijgt op hun site over het navigeren van de gans. Hoewel, verdwalen is eigenlijk nog mooier.