Baljurk


In de Telegraaf van 14 november las ik dat De Baljurk uit de vijver van het Westerpark is gehaald voor een grote schoonmaakbeurt. Een paar jaar geleden schreef ik er dit stukje over:

Inde vijver vanhet park drijft een rondraaiende dame. Ze is wit, het lijkt gips. Haar bovenlijf is klein en smal, daaronder draagt ze een enorme jurk. De jurk is zo groot en staat zo bol, dat je elk moment verwacht dat er een complete kleuterklas onder vandaan komt. Haar armen zijn iets onder haar elleboog afgehakt, een hoofd heeft ze al helemaal niet. Die lege plek wordt opgevuld door een meeuw, dictator der vogels. Er hoeft ook maar ergens een stukje brood te liggen, of er komt wel een meeuw aangevlogen die de mussen en duiven verjaagt om vervolgens zelfingenomen het eten naar binnen te proppen. Zelfingenomen, dat is ook precies hoe de meeuw op de jurk zit en deze weer een leven geeft. Hoog verheven boven de eenden en meerkoeten die in het water zwemmen en duiken, of uitrusten opde sleep vande gipsen jurk. De dictator draait mee met de jurk, en heeft zo een uitstekend zicht over de vijver en het park, die hij als de zijne ziet. Als hij niet bezig is om met zijn snavel zijn verenkostuum te fatsoeneren, kijkt hij rond over zijn domein. Naar ons, de mensen die op het gras langs de vijver zitten. Lezend of bellend met vrienden om te vragen of ze ook naar het park komen. Of slapend. Hij kijkt of we hem wel zien zitten, dictator meeuw, gekleed in een jurk.
De andere meeuwen, duiven en meerkoeten schenken weinig aandacht aan hun overheerser. Ze dobberen wat op het water, duiken onder en op. Het merendeel zit op het gras, aande overkant vanwaar ik zit. Broederlijk door elkaar, klassenverschil bestaat even niet. Het is net zoals wanneer wij naar het strand gaan. Zonder overall of driedelig grijs zijn we allemaal gelijk. Allemaal, behalve één. De meeuw met de jurk.
Dan stopt aande overkant vande vijver een man op een fiets. Hij draagt een rood shirt, waarvan ik vermoed dat het ooit net zo rood is geweest als de plastic Dirk-tas die aan zijn stuur hangt. De meeuwen, duiven en meerkoeten lijken hem te kennen. Ze stromen naar hem toe en scharen zich rond zijn fiets, als waren het tienermeisjes en was de man Johnny Depp. De tas zit vol brood dat de man rondstrooit. Pas dan verlaat de dictator zijn troon en schaart zich onder zijn volk. Honger is sterker dan macht. Zijn paleis blijft verlaten achter, drijvend in de vijver. Een eenzame, lege jurk.