Buurvrouw

 

Ze had alle lampen aangezet, waardoor iedereen die door de donkere avond langs haar woning liep uitgebreid zicht op haar woonkamer had. Het leek wel alsof ze wilde dat men naar binnen keek. Gezeten op een houten stoel die tegen een van de muren stond, zat ze een tijdschrift te lezen. De pensioengerechtigde leeftijd had ze al lang geleden bereikt maar ze leek me nog vrij vitaal, ondanks dat ik haar nog nooit op straat ben tegengekomen. Ze woont vier huizen naast mij, maar ik heb geen idee hoe ze heet of wie ze is. Ik vraag me af of ze veel contact had met haar buurvrouw, de bejaarde dame die onlangs voor de laatste keer de straat uit reed, liggend in een ambulance. In haar huis heeft al maanden geen lamp gebrand. Ik keek naar de oude dame die haar tijdschrift zat te lezen en op elke andere dag was het tafereel ook niets anders dan dat geweest, een oude dame die alleen in haar woonkamer zit en een tijdschrift leest. Maar het niet elke andere dag. Aan het plafond hangen, van linksachter naar rechtsvoor en van rechtsachter naar linksvoor slingers.