Mijn leven in muziek (2)


De website van Hank nodigt uit om je leven in muziek te vatten aan de hand van dertig vragen. Dit is deel 2 van mijn muzikale autobiografie.

2. Je minst favoriete nummer

Hoe gemakkelijk het was om mijn meest favoriete nummer te kiezen, zo moeilijk is het om te bepalen wat mijn minst favoriete nummer is. De bron met lelijke nummers is onuitputtelijk, maar zit ook vol met clichés als deze, deze, deze (op 1 minuut 18 een enorm dieptepunt, u bent bij deze gewaarschuwd), deze of deze
Sommige van die liedjes doen me echter denken aan Bavo Galema: ze zijn mooi van lelijkheid, en daarom ongeschikt om als mijn minst favoriete nummer door te kunnen gaan. Het zijn nummers die zo slecht zijn dat ik er toch keer op keer naar wil luisteren.
Eigenlijk ben ik het aan mijn stand verplicht om een nummer van U2 te kiezen. Dat is namelijk de band waar ik de grootste hekel aan heb. Het nummer Vertigo bijvoorbeeld, dat kan ik niet uitstaan. Maar mijn aversie tegen deze band is vooral ingegeven door het feit dat ik The Edge verschrikkelijk vind, hoewel ik voor hem, in vergelijking tot Bono, een standbeeld zou bouwen en waar ik elke dag een vers bosje bloemen neerleg. Ik ben enorm voor verdraagzaamheid en naastenliefde, en tegen haat, maar Bono is mijn uitzondering. Superster die als de eerste de beste groupie met zoveel mogelijk wereldleiders op de foto wil, de lul. Verder ga ik geen woorden vuil maken aan Bono, of ik ga me nog echt kwaad maken ook.
Of kies ik voor Overcome, van Live? Een gedrocht van een lied, waarbij ik vooral aan het einde van het nummer een haast onbedwingbare zin krijg om luid schreeuwend spullen in het rond te gooien, bij voorkeur door ramen heen. Dat is waar een echt slecht nummer aan moet voldoen: het moet me kwaad maken, me laten schreeuwen van walging en me buikpijn bezorgen.

Er is veel om uit te kiezen, er zijn voldoende nummers die me een beeld geven over hoe de gevangenen op Guantanamo Bay met muziek zijn gefolterd. Maar ik kies niet. Wanneer ik één nummer als mijn minst favoriete nummer bestempel, zou dat andere nummers te kort doen. En ik denk aan Halle Barry in 2004. Wanneer je tot allerslechtste wordt verkozen, sta je nog steeds bovenaan, win je. En slechte nummer horen niets te winnen.