Mijn leven in muziek (3)

 

De website van Hank nodigt uit om je leven in muziek te vatten aan de hand van dertig vragen. Dit is deel 3 van mijn muzikale autobiografie.

3. Een nummer dat je blij maakt

Het was zo laat dat je beter kon spreken van vroeg. De zon klom al uit de horizon naar boven, ergens vlakbij werden mensen langzaam wakker en als de muziek niet heel hard zou hebben gestaan, dan had ik vogels de nieuwe dag kunnen horen toezingen. Maar de muziek stond wel hard, heel hard. We waren nog met een paar mensen overgebleven. Het feestje waar we waren geweest was zo gezellig geweest dat we, ondanks dat er al meer dan genoeg drank door onze kelen was gegleden, nog niet genoeg hadden. Eén van ons woonde in een vrijstaand huis en had een goed gevulde koelkast en veel cd’s.
We dronken en luisterden naar Temple of the dog, Audioslave en meer scheurende gitaren. Toen zette de vriend opeens Holding on to you op, van Terence Trent D’Arby, de zanger die ooit over zichzelf zei dat hij beter was dan The Beatles, maar die na zijn succesvolle debuutplaat (Introducing the hardline according to Terence Trent D’Arby) een tweede plaat uitbracht met de toepasselijke titel Neither flesh nor fish.
Ik zat op de bank en luisterde en voelde hoe het nummer bezit van me nam. Toen het was afgelopen wilde ik het nog een keer horen, en nog een keer, en nog een keer. En hoewel ik geen danser ben, stond ik op van de bank en gleed ik op mijn sokken over de vloer terwijl ik luidkeels playbackte.

Jaren later ben ik naar een concert geweest, toen Terence Trent D’Arby zichzelf geen Terence Trent D’Arby meer noemde maar Sananda Maitreya, en er ook een stuk minder patent uitzag als in de jaren ’80 en ’90. Hij was ietwat vadsig, en droeg zijn eenvoudige spijkerbroek als een bouwvakker. Ik hoopte dat hij Holding on to you zou spelen, maar er kwam geen enkel oud nummer voorbij. Zijn stem echter, was nog steeds intens mooi. Ik draai het nummer niet heel vaak, maar als ik het draai, dan playback ik nog steeds.