Mijn leven in muziek (4)

 

De website van Hank nodigt uit om je leven in muziek te vatten aan de hand van dertig vragen. Dit is deel 4 van mijn muzikale autobiografie.

4. Een nummer dat je verdrietig maakt

Op de Dag van je Ex las ik een stuk van Peter Zantingh voor NRC en daarin komt een aantal liedjes voorbij, onder andere het nummer waar ik niet naar kon luisteren na een verbroken relatie en waar ik precies daarom heel vaak naar luisterde.

Do you come together ever with him?
And is he dark enough, enough to see your light?
And do you brush your teeth before you kiss?
Do you miss my smell?

Ik weet niet of ze mijn geur miste. Ik die van haar wel, zoals ik alles aan haar miste. En tegelijkertijd vervloekte ik haar en hoopte ik dat ze voor altijd doodongelukkig en eenzaam zou blijven, net zoals ik op dat moment was. Liefde en haat gingen prima samen en woest huilde ik mijn tranen. Ik miste haar zelfs wanneer ik in het diepvriesvak van de supermarkt het merk pizza zag dat we vaak samen hadden gegeten en ik begon een ander merk sigaretten te roken om maar niet met haar geconfronteerd te worden. Het was een pleister op een slagaderlijke bloeding, nog steeds kon ik aan niets anders denken dan aan hoeveel ik haar miste. Ik schreef haar brieven die ik nooit heb verstuurd. En ik luisterde naar muziek die zout in mijn wond strooide.
Ze had een hemdje bij mij laten liggen waarin ik haar nog rook, elke keer een stukje minder tot ik helemaal niets meer kon ruiken. Geur slijt sneller dan pijn. Maar ik wens haar al een paar jaar lang alle geluk van de wereld toe. En ik hoop dat ze iemand heeft die haar het gevoel geeft dat ze er toe doet. Ze zal altijd een deel van mij blijven, en het zal altijd een beetje pijn blijven doen wanneer ik dit nummer hoor. Maar het is als met de verloren WK-finale van 2010, het doet alleen nog maar pijn omdat het zo mooi had kunnen zijn en dat het dat niet is geworden is inmiddels niet zo erg meer als het toen leek.