Cello

 

Tot gisteravond werd ik bij elk concert verliefd op het meisje dat cello speelde. Niet dat ik vaak naar concerten ga waar een celliste is overigens. Meestal zijn het bandjes zonder, en dan kijk ik het liefste naar de bassist, hoe hij ogenschijnlijk buiten het ritme beweegt alsof hij een ander nummer hoort dan de band speelt. Maar de cello. De manier waarop je hem vasthoudt alleen al. Het is een vertederende omarming, alsof je ’s avonds met je geliefde op een verder verlaten strand staat, het warme zand tussen je tenen en haar van achter omhelst om zo samen te kijken naar hoe de zon verdwijnt en zij zich achterover buigt en in je beschermde greep hangt. Ik hou ook van het geluid, waarover Rutger Kopland ooit het gedicht ‘De stem van een cello’ schreef.

Waaraan het geluid van een cello doet denken

de cellist Widlund vertelde me dat
er in dit instrument iets huist - een stem
een al heel oude stem waarnaar je zoekt
als je speelt en die je herkent
als je haar vindt

misschien is het dat waarom ik moet denken
aan de oudste geluiden die ik ken, zoals
neuriën, zingen, kreunen, huilen

en ook aan de kleuren van een woud in de herfst
alsof je het heimwee hoort van de cello
naar zijn plek van herkomst

En ik hou dus van meisjes die cello spelen, misschien wel juist omdat ze cello spelen. De eerste keer dat ik halsoverkop de rest van mijn leven wilde doorbrengen met een celliste en haar alles wilde geven om haar gelukkig te maken was bij een concert van Damien Rice in Paradiso. Vyvienne Long was haar naam en ik hield van haar. En zo ging het elke keer, bij elke celliste. Het leek wel alsof je verplicht bloedmooi moest zijn om het instrument te mogen bespelen. Gisteravond speelde Agnes Obel in het Concertgebouw en ik wist dat er een celliste bij zou zijn. Tijdens haar vorige concert, in Paradiso, was ik te beneveld om goed te kijken, laat staan mijn hart te verliezen. Gisteren gebeurde dat ook niet, voor de eerste keer keek ik naar de celliste zonder ook maar iets voor haar te voelen. Het concert was er niet minder mooi om. In tegendeel.