Vlieger


Ik zag meeuwen zenuwachtig boven het kantoorgebouw cirkelen. Soms hielden ze hun vleugels stil en ik dacht aan aasgieren die wachten tot het roofdier genoeg van zijn prooi heeft gegeten en vertrekt, waarna zij om de restjes kunnen vechten. Op het dak van het kantoor stond een aantal flexibele palen waaraan vliegers vastgebonden waren en die woeste  rondjes draaiden, als woeste waakhonden aan een ketting waar ze niet aan kunnen ontsnappen. Vorige week hingen de vliegers er nog niet, toen hingen er nepvogels die moesten voorkomen dat de meeuwen  massaal op het dak zouden gaan zitten schijten. Het waren zwarte nepvogels die minder windbestendig waren dan de vliegers. Ik zag de vogels vleugellam aan het draad wapperen, alsof ze waren neergeschoten en naar beneden vielen zonder naar beneden te vallen. Ook toen vlogen de meeuwen er omheen, maar lager, dichter bij het dak waarop ze niet meer mochten landen. Nu vlogen ze hoger en het leek alsof ze ook niet op de andere daken, waar geen vliegers of nepvogels aan wapperden, durfden te landen. Er reed een goederentrein langs, de wind ging liggen en de vlieger zakte en hing slap en vermoeid aan het touw. Verder gebeurde er helemaal niets.