Extince

 

Het overkomt me één keer per jaar en het duurt een week. Hooguit twee. Vanuit het niets komt het op, onomkeerbaar als een niesbui. Ik ben Regan McNeill en Peter Kops is de duivel die bezit van me neemt. Er is weinig anders waar ik aan kan denken. Het is Exter-O-Naldus wat de klok slaat. Het is niet zo dat ik ineens sportsokken ga dragen of rokken ga jagen. Net zo min luister ik naar Julio Iglesias. Zelfs niet naar de muziek van Extince. Ik stel mezelf triviale vragen zoals hoeveel weken geleden hij is geboren in het nummer Spraakwater (1420),  en ik struin YouTube af, op zoek naar fragmenten en interviews die ik nog niet eerder heb gezien.

Dit jaar kwam ik terecht op de ‘ruzie’ tussen Extince en Brainpower. Waar en waarom het precies is begonnen weet ik niet, ik heb het ook niet opgezocht. Maar het nummer ‘Doorgaan’ is blijkbaar een aanval op Brainpower, die reageert met 'Ghostbusters', waarin hij zegt dat Extince ten onrechte de credits voor het succes van Brainpower claimt, dat er nog meer woorden in onze taal zijn dan ‘je weet toch’. Extince reageerde hier weer op met ‘Wee toch’. Hierna volgde helemaal niets meer. Die hele dis interesseert me helemaal niet, maar toen ik een interview van Boogiedown Breda uit 2010 vond leek het me toch dat de sneer van Brainpower over het taalgebruik van Extince laatstgenoemde niet geheel onberoerd heeft gelaten. Hij werd dan wel gezien als de winnaar van de dis, ergens moet hij gevoeld hebben dat Brainpower een punt had. Misschien was ‘Wee toch’ naast een dis ook een afscheidslied. Als dat het geval is, dan is het maar gedeeltelijk gelukt, zoals dat vaak het geval is bij afscheid. 

Het interview gaat over zijn nieuw te verschijnen album en ook komt een schnabbel voor Interpolis kort aan bod. Waarom Extince gezien werd als de enige juiste persoon om een reclamespot voor de verzekeraar met de slogan ‘Glashelder’ is, in te spreken, is me een raadsel. Naast dat hij twee keer een releasedatum voor zijn album noemt en in dezelfde zin zegt dat hij nog geen releasedatum kan geven, is ook de rest van het interview zo onsamenhangend als een gemiddelde songtekst van Bløf. Het enige dat duidelijk is, is dat Extince zijn stopwoord weliswaar nog niet helemaal kwijt is of kwijt wil, maar dat hij druk bezig is om deze te vervangen, zeg maar: 

“De bedoeling is, ik zit eigenlijk al vanaf september 2009, ben ik met Kees de Koning aan babbelen over nieuw album weetje.  20-10 is de bedoeling dat ik ga droppen. Ik heb niet echt een releasedatum voor jullie ofzo, maar 20-10 is echt de bedoeling zeg maar, ja.

Cool. En kunnen we weer een echt Extince album van je verwachten?
Ja, dat is de bedoeling wel , dat is wel de bedoeling, ja. Ja.

Kan je een klein tipje van de sluier oplichten?
Ja, ne.. eigenlijk niet echt weet je, zeg maar voor mij is sowieso tot en met aan de releasedatum toe kan het nog alle kanten op gaan zeg maar, weetje en ja, het is gewoon van, ik wil gewoon …weetje, ik zou tegen iedereen willen zeggen: be on the kijkuit weetje enne, het is wat het is natuurlijk. Dus eh, ja, het is gewoon eh, ik kan er niet echt wat over zeggen. ’t Is, ja, wat ik er over kan zeggen is, het is wel spit. Het is wel spitwerk weetje, zeg maar, grotendeels. Snap je...

...Ja, de mensen met wie ik zeg maar steady beetje afgelopen jaren heb gewerkt die zullen nu ook in de game zijn, zeg maar, muzikanten en producers zoals bijvoorbeeld D-Lox, Presto, weetje, met hun ben ik doorgaans wel een beetje zeg maar on the roll en die zullen ook op deze album weer verschijnen weetje dus...

...Ik vind het moeilijk om altijd weer vernieuwend te komen zeg maar, maar weetje het uitgangspunt is wel om dat zeg maar te doen weetje.  Sowieso voor mij, ik zei het al eerder weetje, de, ja voor mij de main goal is sowieso om te maintainen zeg maar snap je. Maintainen voor mij, eh ja, is voor mij al zeg maar, de main goal eigenlijk, maar als ik daarnaast gewoon nieuwe dingen kan doen is eigenlijk ook een soort noodzaak. Voor mijn eigen gevoel tenminste snapje...

...Dingen die brood op de plank brengen zijn altijd welkom zeg maar. Zoals bijvoorbeeld, velen van jullie zullen wel gehoord hebben dat ik een tijdje terug dingen had gedaan voor Interpolis.  Als bepaalde dingen zich aanbieden ofzo weetje, en de money is nice, de money is daar, waarom niet weetje. Zolang ik het maar kan combineren zeg maar met wat ik doe zeg maar. Zeg maar mijn droom is altijd om wel door te kunnen blijven gaan met m’n muziek, dat is zeg maar mijn nummero 1 ding weetje. En als er daarnaast, parallel, en daarnaast iets te combineren valt zeg maar wat zeg maar extra doekoetje in de pocket kan brengen, waarom niet snap je. Maar ja, ik ben er tot nu toe zeg maar nooit echt naar op zoek geweest zeg maar, snap je.”  

Inmiddels ben ik voor zeg maar ongeveer een jaar weer genezen.