E-zelsoor

 

Je ziet ze soms vanaf de snelweg. Oude boerderijtjes die al ver voordat het landschap door een streep asfalt in tweeën werd gedeeld zijn gebouwd. Ze zijn vervallen, de boer en boerin zijn vertrokken, misschien wel omdat de snelweg werd aangelegd en zij niet langer hun bedrijf konden of mochten bestieren. Er groeit klimop tegen de muren aan, dakpannen zijn verschoven of gevallen, de ruiten gesneuveld. Ik houd van dit soort boerderijtjes, van alles wat er vervallen uitziet en waar je, in tegenstelling tot bij pas opgeleverde nieuwbouwflats, de historie bij kunt verzinnen. Een historie die romantischer dan de werkelijkheid zal zijn, zoals ik ook mijn eigen historie rooskleuriger voorschotel dan hij is. In ‘Alsof het voorbij is’ schrijft Julian Barnes hier het volgende over:

Hoe vaak vertellen we ons levensverhaal? Hoe vaak stellen we bij, verfraaien we, laten we handig dingen weg? En hoe langer het leven doorgaat, hoe minder er om ons heen overblijven om onze versie te betwisten, ons eraan te herinneren dat ons leven niet ons leven is, maar alleen het verhaal dat wij erover verteld hebben. Verteld aan anderen, maar –voornamelijk- aan onszelf.

Het is een alinea waardoor ik een ezelsoor in de pagina wil vouwen, zodat ik de zinnen snel terug kan vinden wanneer ik ze volgende maand of over een jaar nog een keer wil lezen. Of dat ik over een paar jaar het boek zonder aanwijsbare reden weer uit de kast trek, mezelf afvraag waarom ik het ezelsoor heb gemaakt en nadat ik het boek op die pagina heb opengeslagen die zinnen weer lees zoals wanneer ik naar oude foto’s kijk. Ezelsoren zijn als het kaartje van een concert van je favoriete band dat je ergens onder in een la bewaart voor het geval je ooit vergeet dat je er bij was.
Ik houd van boeken met ezelsoren, boeken waar herinneringen in zitten en die eruitzien als dat vervallen boerderijtje, ergens langs de snelweg. ‘Alsof het voorbij is’ zou zo’n boek zijn geworden, als ik niet zou lezen in de nieuwbouwflat die mijn e-reader is.