Vos


Ik zei dat ik voor haar wou sterven
En dat vond zij niet fijn
Zij hield van dieren en van mensen
Die in leven wilden zijn


Ik heb Gorki ooit één keer live zien spelen. Het was in Gent, ik ging met vrienden en we maakten er een weekendje weg van. Op vrijdagmiddag reden we naar België en we kwamen achter Utrecht in een enorme file terecht. Tot overmaat van ramp sloeg de motor van mijn auto ook nog eens af, en het duurde vijf minuten voordat ik hem weer aan de praat had. Hoewel we nog tijd genoeg hadden, maakte dit voorval dat één van mijn vrienden zich op de rand van een zenuwinzinking bevond. Toen we uit Amsterdam vertrokken maakte hij al een nerveuze en gehaaste indruk: we waren de A2 nog niet opgedraaid of vanaf de achterbank vertelde hij drie keer achter elkaar welke afslag we bij Breda moesten nemen.
We kwamen ondanks alles ruim op tijd in Gent aan en nadat we hadden ingecheckt in het hotel liepen we door de stad en we dronken wat in een café. Wij dronken, de zenuwachtige vriend zoop. Toen we honger kregen aten we iets in een Italiaans restaurant. De zenuwachtige vriend matigde zijn tempo niet. Tijdens het eten dronk hij zoveel wijn dat ik vermoed dat hij geen enkele herinnering aan het concert van Gorki heeft. Ik zie hem nog onzeker op zijn benen staan, steun zoekend bij het hek dat om de P.A. stond. Ik weet niet wat hij heeft gehoord, maar gezien heeft hij Gorki nauwelijks. Misschien herinnert hij zich de kater van de volgende dag nog. Ik herinner me het concert nog wel, maar dan vooral de dronkenschap van de zenuwachtige vriend. Dat vond ik nooit erg, omdat ik Gorki nog wel een keer zou gaan zien, en bij dat concert zou ik nieuwe herinneringen aan Luc de Vos en zijn band maken.
Ik ga Gorki nooit meer live zien.
Dat kan niet meer. Vos is dood.
Zijn muziek blijft, en zijn boeken blijven, gelukkig. Maar mijn eerste herinnering aan Gorki live zien optreden blijft nu een herinnering waarin Luc de Vos alleen een decorstuk is, en dat spijt me.


(foto: www.Gorki.be