Dagboek Heijmans ONE (deel 2, slot).


In 2015 won ik de schrijfwedstijd Manuscripting. Onderdeel van de prijs was dat ik een maand gebruik mag maken van de Heijmans ONE, een verplaatsbare eenpersoonswoning. Ik hield daar een dagboekje bij. 

Dag 17
Ik heb post, dus ik besta. Als ik naar binnen ga stap ik op een klein stapeltje reclamefolders. De woning voelt nog steeds als een vakantiehuisje, waardoor ik me er tot dit moment niet van bewust was dat er überhaupt een brievenbus in de deur zit. Er zit een folder bij met daarin de weekaanbiedingen van een supermarkt. De bezorger heeft mij dus gewoon de afgelopen twee weken overgeslagen,  de luiwammes. Met z’n fietstassen. En waarom zit er eigenlijk geen NEE-NEE-sticker op de deur?

Dag 24
Dit is hoe turbulentie moet voelen. Op de kale vlakte waar het huis op staat heeft de wind vrij spel. Het lijkt alsof Aeolus alle vier de winden tegelijkertijd heeft losgelaten en dat zij zich precies hier hebben verzameld om een oude ruzie uit te vechten. Het gaat er hard aan toe. Ik heb storm en regen altijd fijn gevonden. Het slaan van regendruppels op de ramen en het dak, het janken van de wind. Meer dan twintig jaar geleden had ik een cassettebandje van ‘Automatic for the people’ van R.E.M. Ik had de cd geleend bij de bibliotheek en die op mijn zelf bij elkaar gespaarde stereotoren op een TDK SA 60 gekopieerd. Het bandje was mee op vakantie en ik luisterde er in mijn tentje naar terwijl het hard regende. Sindsdien moet ik als ik een nummer van die plaat hoor aan noodweer denken, en andersom. Het album staat op Spotify maar ik zet het niet op. Ik laat de muziek uit, ik lig op het bed en ik luister naar de wind tot ik in slaap val.

Dag 30
De laatste dag. Ik pak mijn tas en laad de auto vol met mijn spullen. Ik moet nog poetsen en stofzuigen en daarna sluit ik voor de laatste keer de deur achter me. Als ik vroeger mijn kamer moest schoonmaken, zette ik de stofzuiger aan en daarna ging ik op mijn bed liggen met een pak roze koeken of rondo’s, en een boek.Nog steeds heb ik er een hekel aan.
Het fijne aan de beperkte ruimte in de ONE is dat ik zo klaar ben met schoonmaken. Het uitruimen van de vaatwasser neemt nog de meeste tijd in beslag. En dan is de maand voorbij. Ik doe het licht uit, de deur op slot en rijd naar huis.


Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld